Skip to main content

Communicatie Knipoog 2

De taal van de bomen
Houthakkers hebben hun eigen taal. Groene en oranje markeringen die samen een universele taal vormen waardoor iedere groenverzorger precies weet wat hij moet doen. De hoofdprijs voor een boom is een groene dot verf op de stam enkele centimeters boven de grond.

Dat is een toekomstboom. Hij mag verder groeien tot hij ver over de honderd is. Verhinderen andere bomen dat door bijvoorbeeld te veel licht weg te nemen, dan moeten die verdwijnen. Meestal zijn toekomstbomen monumentale, inlandse eiken die de ruggengraat van het bos vormen.

Met oranje verf ben je beduidend slechter af, dan is het afgelopen. Een oranje kruis betekent dat je dood bent. Staat er een pijl bij dan word je omgezaagd maar blijf je gewoon in het bos liggen, als schuilplek voor kleine dieren. Staat er een cijfer bij bijvoorbeeld “6” dan blijft zes meter van de stam staan en wordt de complete kroon verwijderd. Ook dan ben je dood of ten dode opgeschreven, maar oogt het bos niet zo kaal en dien je nog enkele jaren als onderkomen voor een specht of insecten.

Drie ringen rondom de stam op anderhalve meter hoogte betekent dat de zaag er in gaat en dat je net boven de grond wordt omgezaagd. Een bijzondere vorm van communicatie. Hoe ik het weet? Omdat ik in Baarn woon, waar je al kwaad wordt aangekeken wanneer je naar een boom wijst, laat staan hem omzaag.

In het bos tegenover mijn huis moest groot onderhoud worden gepleegd, het werd na de laatste najaarsstorm gewoon te gevaarlijk. Reden voor de wethouder om een welbespraakte boomverzorger in te huren die samen met de buurtbewoners het bos indook en samen de toekomstbomen ging uitzoeken. Daardoor werd het de bewoners ook duidelijk dat er vele tientallen moeten sneuvelen om “hun” bos gezond te houden.