Skip to main content

Communicatie Knipoog 1

P2000 is het netwerk van de brandweer en ambulance waarop te zien is wanneer ze uitrukken. Persfotografen en videocorrespondenten kijken op speciale websites waarop ze, nog voordat de brandweer is uitgerukt, kunnen zien waar de brand of het ongeval is.

Als calamiteitencoördinator van de NOS probeerde ik die websites ook te volgen, maar de berichten vlogen je met tientallen tegelijk om de oren. Elke automatische melding, elk brandgerucht meldde in de 7000 dorpen en steden in Nederland. 

Ik overlegde met de bouwers van de website. Die wilden best enkele aanpassingen doen. Het bleek vooral om de GRIP te draaien. Dat staat voor Gecoördineerde regionale incident bestrijdingsprocedure en regelt de afspraken wanneer het gemeente-, provinciebestuur of de landelijke overheid ingeschakeld moet worden. Grip 1 is een forse uitslaande brand met mogelijke gevolgen voor de verre omgeving, Grip 5 is de vrees voor ontwrichting van het land.

Het werkte perfect en daarom zetten we nog wat andere trefwoorden in het systeem, waardoor de meldingen op het computerscherm gingen knipperen en zo direct opvielen Op Schiphol werken ze met Vliegtuig Ongevallen Schiphol scenario’s (V0S). Bijvoorbeeld VOS 1 - 'Pan-pan call', een waarschuwing van de piloot dat iets niet in orde is (dit kan van alles zijn). VOS 4 - 'mayday call', een waarschuwing dat er een serieus probleem is, 250 of meer personen aan boord.

Jaren later werkte ik bij Omroep Gelderland en gaf de journalisten instructies hoe ze de P2000 website moesten lezen. Dat was nog niet zo makkelijk. Ik sloot altijd af met  “Als het beeldscherm begint te knipperen dan bel je gewoon mij”. 

Dat duurde precies twee weken, waarin ik drie keer ’s nachts uit mijn bed werd gebeld omdat de jachtopzieners en boswachters werden opgeroepen omdat een automobilist op een van de wegen op de Veluwe een VOS had aangereden.